70-годишнината на Института по математика и информатика (ИМИ) беше тържествено отбелязана на 27 октомври в Големия салон на Българска академия на науките. По време на официалната церемония бяха връчени почетните знаци на президента на Република България Румен Радев и на Министерство на образованието и науката за изключителен принос в развитието на математиката и информатиката.

В поздравителния си адрес Президентът определи института като утвърден академичен център и изтъкна многобройните му и значими резултати в различните аспекти на математическите структури, в приложенията на математическата информатика, кодиране и криптография и на математическото моделиране на реални процеси.

 

„Развитието на образованието и науката са приоритет на правителството“ – се посочва в поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски разказа на аудиторията за дейността на Института и затова как в него е създаден първия изчислителен център, първия български компютър, първата елка, за това, че той е пионер и в образоването – преди повече от 40 години там започва системна работа с младите таланти, която и сега дава резултати.

Събитието е съпътствано с изложба от постери във фоайето на Академията, която представя развитието на ИМИ – БАН през годините. По случай годишнината се връчиха и седем награди на учени за значителен принос в съвременната наука, както и студентската награда „Роуз и Ървинг Саф“ за отличен успех и високи постижения областта на математиката. Доклади за дейността на института изнесоха директорът акад. Веселин Дренски, зам.-директорите проф. Нели Димитрова и проф. Петър Бойваленков.

На събитието присъстваха заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов, ръководството на БАН, учени, ректори на висши учебни заведения и представители на бизнеса у нас.