45 години от създаването на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) бяха отбелязани тържествено на 24 октомври в Големия салон на Българската академия на науките. На събитието присъстваха заместник-министри, представители на Ръководството на БАН, на научната общност, на държавни предприятия и партньорски организации.

Директорът на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев представи дейността на Института и акцентира върху приноса на учените в международното сътрудничество. „Институтът е единствената научна организация в Европа, която извърши стрестестове на АЕЦ „Козлодуй“ “ обяви доц. Тонев. Той припомни: „В процес на изграждане e и циклотронен център, в който ще се произвеждат изотопи за лечение на туморни заболявания“, допълни директорът на ИЯИЯЕ.

„Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика е сред емблематичните в Българската академия на науките. Той успява да покаже всички най-добри страни на науката в България.“ каза в приветствието си по повод празника председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Според зам.-министъра на образованието и науката проф. Иван Димов ИЯИЯЕ е много силен в теоретичните области на науката и въвежда иновативни разработки в енергетиката.

Младият учен Петър Ванков, който е сред дейните сътрудници на Института в ЦЕРН, представи работата на българските учени във водещата международна организация в областта на високите енергии и физиката на елементарните частици.

По време на тържеството бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов, от председателя на Комисията за образование и наука в НС Милена Дамянова, ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и др.

ИЯИЯЕ – БАН е най-големият комплексен център в България за фундаментални и приложни научни изследвания в областта на: теоретична и математична физика, теория на елементарните частици, ядрена физика, физика на високите енергии, ядрена енергетика, ядрени методи и технологии, наблюдение и контрол на околната среда, радиоекология.

Чрез дългогодишния си опит и активното сътрудничество с водещи европейски и световни научни и технологични центрове като ЦЕРН в Женева, ОИЯИ в Дубна и др., ИЯИЯЕ – БАН допринася за развитието на образованието, науката и технологиите.