Броят на списание ЛИК през месец октомври е посветен на 155-годишнината от основаването на Българската академия на науките. На 30 септември 1869 г. (12 октомври по нов стил) в румънския град Браила се учредява Българското книжовно дружество. През 1911 г. то се преименува на Българска академия на науките. „Дълг на БТА – така може да бъде определен този брой на списание ЛИК, посветен на 155-ата годишнина на най-старата институция на съвременна България – Българската академия на науките“, пише във въведението на броя Кирил Вълчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА).

„Продължаваме да бъдем стожер на българската наука“, казва в интервю за списание ЛИК председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Пред изданието той разказва за етапите от развитието на Българската академия на науките и посочва кои според него са били нейните най-предизвикателни моменти и как тя се справя с тях във времето. Той споделя и наблюдения защо науката е толкова важна за съвремието и бъдещето ни – както нейната фундаментална основна, така и приложението й в ежедневието ни. „Определям като ключова и все по-засилваща се ролята и на академиите, и на науката като цяло при решаването на всички предизвикателства, които ни чакат”, подчертава акад. Ревалски.

Сред авторите на броя е гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания към БАН, който разказва накратко историята на научната институция в периода от 1869 до 2024 г.

Изданието на БТА проследява развитието на БАН през годините. В тематична хронология в списанието са представени акценти от малка част от новините за академията, които БТА прави достояние на обществеността повече от век. Чрез тези публикации от архивните бюлетини и емисии­те на агенцията можем да проследим някои от най-вълнуващите моменти от историята на научната институция – нейни емблематични открития и върхови постижения, приемането на нови членове, получените отли­чия или връчените награди на изявили се изсле­дователи, академици или общественици – както от страната, така и от света.

В списание ЛИК са поместени и акценти от честванията през 2024 г. по повод 155-годишнината от основаването на БАН. Специално място в изданието е отделено и за Марин Дринов (1838-1906) – един от основоположниците на българската историография и пръв председател на Българското книжовно дружество.

През юбилейната 155-а година на БАН списание ЛИК се обръща и към директорите на институтите в академията, за да разкажат за най-големите успехи и текущите проекти, които разработват. Отговорите им са поместени на страниците на списанието.

Изданието може да бъде изтеглено в електронен формат от интернет страницата на БТА – https://www.bta.bg/bg/lik-magazine.