Петима космонавти в БАН за юбилейната сесия

Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ-БАН) тържествено отбеляза своята 55-годишнина, както и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 20-годишнината на Международната научна сесия ”Космос-Екология-Сигурност”. По повод годишнините в Българската академия на науките се проведе тържествена юбилейна сесия-събрание  под егидата на президента Румен Радев. Директорът на института проф. Георги Желев представи работата и развитието на научните екипи през годините. В изпратен за празника поздравителен адрес президентът поздрави учените и посочи, че за 55 години България се утвърди в космическото семейство като страна с безспорен и значим принос за мащабното и реално овладяване на космоса. Големият брой научна литература и прибори, някои от които продължават да работят на Международната космическа станция и в орбита около Марс, са повод за заслужена гордост и удовлетворение от постигнатото в института.

Министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов присъства на тържеството в БАН. Българските космонавти са живите герои на нашите въоръжени сили, каза министърът и допълни, че се надява започнатата от тях космическа традиция да продължи и български офицери отново да участват в космически полети. 45 г. не са дълъг период, но ще останат в нашата история с превръщането на България в космическа сила, каза още той.  Приветствие беше прочетено и от името на министъра на образованието и науката.

Зам.-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров поздрави учените от Института за космически изследвания и технологии, като посочи, че те успешно и активно участват в  Националната научна програма „Сигурност и отбрана“. Полетът на Георги Иванов и научната програма, която той изпълни, поставиха България на картата на космическите държави, каза още зам.-председателят. Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров също направи приветствие и подари на Георги Иванов албум със снимки от посещението на министъра на народната отбрана в звездното градче през 1979 г.

Летецът-космонавт Георги Иванов, от чиито първи полет се отбелязват 45 години, разказа интересни факти от подготовката на полета и историята на космическата наука. Приветствия поднесоха чуждестранните гост-космонавти – Бертелан Фаркашщ – Унгария, Владимир Ремек – Чехия и Думитру Пронариу – Румъния и третият български космонавт-дубльор Красимир Стоянов.

Беше представен доклад ”Академичното участие на ИКИТ-БАН в признаването на България за 18-а космическа държава и по-нататъшното развитие на българската космическа наука”.

В рамките на събитието чл.-кор. Петър Гецов откри 20-ата Международна научна конференция ”Космос-Екология-Сигурност” с доклади на учени от САЩ, Индия, Австрия и Египет.

”За 55 години Република България се утвърди в космическото семейство като шеста страна, изпратила двама свои космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, ние станахме трета страна в света, произвела космическа храна и не на последно място – изобретихме първата в света космическа оранжерия ”СВЕТ”, в която за първи път бе отгледана пшеница от семе до семе. Повече от 150 научни апаратури и уреди защитиха мястото ни сред първите, овладяващи мащабно космическото пространство. Днес оригинални български апарати работят на Международната космическа станция. На 19 февруари 2022 г. бе изстрелян поредният български уред за изследване на космическата радиация ”ЛЮЛИН – МО”, който и днес работи на орбита около Марс. С тези постижения българските учени и специалисти, дадоха своя неоспорим принос за бъдещ полет на космонавти и астронавти до Луната и Марс“, отбелязват от Института за космически изследвания и технологии на БАН.