Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и трима млади учени от БАН взеха участие в 21-ата годишна среща на форума „Науките и технологиите в обществото“, която се проведе от 5 до 8 октомври в Международния конферентен център в гр. Киото. Сред участниците бяха 11 Нобелови лауреати, учени, министри на науката и технологиите, представители на изследователски институти, университети и бизнеса. Обсъдени бяха глобалните предизвикателства и ролята на науката и технологиите в справянето с тях, като акцент бе поставен върху дългосрочното бъдеще на човечеството.

Председателят на БАН взе участие и в 17-ата Среща на председателите на академиите на науките на тема „Ролята на науката в ерата на несигурността“. Акад. Ревалски представи приоритетите и дейностите на БАН, като подчерта интердисциплинарния подход на Академията в научните изследвания в отговор на комплексни проблеми.

В рамките на форума „Науките и технологиите в обществото“ се проведе срещата на Програмата за млади лидери, в която участваха д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“, д-р Елина Белева от Института по биофизика и биомедицинско инженерство и д-р Консолато Росмини от Института по органична химия с Център по фитохимия. Целта на програмата е да се даде възможност на млади учени от разнообразни академични сфери, индустрията и публичния сектор да обменят вижданията си с водещи учени и Нобелови лауреати. Фокусът на дискусиите е насочен към актуални глобални теми и как младите учени могат да допринесат за подобряването на света чрез наука и технологии.