Председателят на Кубинската академия на науките проф. Лиус Веласкес-Перес посети Българската академия на науките в периода 9-13 октомври 2024 г. На среща с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между двете Академии и сключването на Меморандум за сътрудничество, който ще бъде подписан в гр. Хавана, Куба. Документът ще създаде рамка за бъдещо взаимодействие между БАН и Кубинската академия на науките в области от общ интерес.

Проф. Веласкес е специалист в областта на неврофизиологията. Той посети Института по невробиология (ИНБ) и Института по молекулярна биология (ИМолб) на БАН.  Директорите доц. Катерина Стамболиева и доц. Анастас Господинов го запознаха с дейността на институтите и тематиките, върху които работят научните колективи, като му представиха и част от научната инфраструктура.

По време на визитите в двата института проф. Веласкес беше придружен от посланика на Куба Н. Пр. г-жа Мариета Хордан. Посещението на Проф. Веласкес съвпадна с честванията за 155-годишнината на БАН, в които той взе участие.