Българската академия на науките отбеляза на 12 октомври 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт, което се проведе в сградата на Софийската опера и балет. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поздрави учените и гостите на празника. В словото си той припомни, че БАН е водещият научен център в България, в който се провеждат научни изследвания на световно равнище. „Със своя академичен състав, представляващ около 15 % от научния потенциал на страната, БАН създава почти 40% от националния научен продукт. Учените в БАН изпълняват 40% от проектите по рамковите програми на Европейския съюз, сега са ангажирани и в програмите за възстановяване, а регионалните академични центрове обединяват в тази дейност изследователи от цялата страна. Като съветници на нацията, ние развиваме наука на високо световно ниво в полза на обществото и сме жизненоважен ресурс, на разположение на българските държавни институции“, каза още акад. Ревалски.

На честването за първи път беше връчена Голямата награда за наука на БАН. Носител за 2024 г. е акад. Вася Банкова.

На тържественото събрание и концерт присъстваха Негово Светейшество патриарх Даниил, депутати, посланици, представители на международни академии, партньорски организации на БАН и учени.

Поздравителни адреси за празника изпратиха президентът Румен Радев, министър-председателят Димитър Главчев, кметът на София Васил Терзиев, министри, ректори на университети и др.