Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи днес диплом за асоцииран член на Събранието на академиците и член-кореспондентите на проф. Димитър Съсълов. Проф. Съсълов е сред най-изтъкнатите учени в областта на астрофизиката, каза акад. Ревалски и припомни решението на САЧК със специален статут да се отличават български изследователи, които работят в чужбина. За асоциирани членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН се избират български учени или творци на изкуствата, които работят и живеят постояннно извън България.

Проф. Съсълов представи последното си научно откритие, свързано със зараждането на живота на Земята, с презентацията „Произход на огледалната симетрия в молекулите на живота“.

Научните му интереси са свързани с изследвания на атмосферите и вътрешните слоеве на звездите и планетите, а също с образуването на първите атоми на хелия и водорода във Вселената. Едно от най-значимите му постижения е откриването на екзопланети, подобни на Земята. Проф. Съсълов е един от водещите изследователи в екипа на космическия телескоп Kepler и в нейното продължение, космическия телескоп TESS. В последните десет години проф. Съсълов ръководи лаборатория по фотохимия за синтез на градивните молекули на живота в катедрата по астрономия на Харвардския университет. Директор е на Института за произхода на живота в Харвард.