Конференция BELCHEM 2024: Electrochemistry for environmental protection, life quality improvement and sustainable energy се проведе от 25 до 28 септември Хасково. Събитието беше организирано от Института по физикохимия на БАН, в сътрудничество с ИЕЕС-БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Тракийски университет, Стара Загора, ТУ-София и ХТМУ-София.

Конференцията обхвана пълния спектър от съвременни електрохимични изследвания, провеждани от български учени от цялата страна като ангажира участници от висши училища и изследователски институции. Наред с българските изследователи, във форума участваха чуждестранни учени, представители на българската електрохимична диаспора. Изнесени бяха 32 устни и 24 постерни доклада, посветени на: електрохимично материалознание, електрохимично превръщане и съхранение на енергия, аналитична електрохимия и неелектрохимични методи за изследване на нови материали с електрохимични приложения.

BELCHEM 2024 създаде условия за интензивни контакти и научен обмен между учени от различни институции в страната и чужбина, за възникване на нови сътрудничества и изготвяне на бъдещи съвместни проекти. Основен приоритет на конференцията бе представяне и задълбочено обсъждане на научните резултати на млади учени, докторанти, постдокторанти и студенти, които съставляваха една трета от общия брой на участниците.

BELCHEM 2024 се проведе с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания и с помощта на фирми Аквахим, ЛКБ, Метром България и Трокуттест Груп.