Вече е достъпна в електронен вариант книгата Moutafov E. S. The Chora Monastery of Constantinople. Cambridge University Press; 2024, ISBN: 9781108931137, 90 рр. Монографията на проф. д. н. Емануел Мутафов от Института за изследване на изкуствата – БАН е четвъртата от поредицата Елементи от историята на Константинопол на Кеймбридж Юнивърсити Прес. Написана е по покана от 2018 г. на редактора на поредицата проф. Питър Франкопан от Университета в Оксфорд (Пътищата на коприната: Нова история на света, 2015; Новите пътища на коприната: Бъдеще и настояще на света, 2018). Водещият британски историк кани проф. Мутафов да напише книгата за този константинополски паметник заради дотогавашните му публикации за манастира. Сред другите поканени е например проф. Албрехт Бергер от Мюнхенския университет Лудвиг и Максимилиан, който написва за поредицата книгата The Statues of Constantinople. Cambridge University Press; 2021. Работата върху монографичното изследване върху манастира Хόра на проф. Мутафов продължава няколко години, докато още паметникът е музей. Междувременно разширен вариант на неговия текст е издаден у нас със заглавието Богородица вместилище на невместимото: човешки измерения на Плаеологовото изкуство, С., 2020 (ИИИзк-БАН); 2022 (АИ „Проф. Марин Дринов“). И в българските издания на изследването авторът изказва тезата си, че манастирът е посветен предимно на св. Богородица, както че погребалният му параклис има конкретна връзка с представители на династията на Асеневци. В този смисъл публикуването на ядрото на неговите идеи на английски език от Кеймбридж Юнивърсити прес е признание за откритата и доказана от учения връзка с българската средновековна история, както и доказателство, че дори за най-публикуваните паметници във Византия могат да се добавят нови факти и връзки. Към изданието на английски език е добавена много нова библиография, разказана е увлекателно и достъпно една сложна и многовековна история, а снимковият материал е дело на автора. Представя се в цялост епиграфският материал, който е преведен и адекватно тълкуван. За първи път се прави връзка между иконографската програма на църквата и месецослов от ръкопис, който се пази днес в София; използват се по-късни иконографски наръчници за реконструкция на иконографската програма; прави се връзка с икони, произхождащи от константинополския храм и пазени днес в Атина и Рилския манастир и т.н.

Кеймбридж Юнивърсити прес (CUP) е най-старото университетско издателство в света. Основано през 1534 г. от крал Хенри VIII като „кралска печатница“, то е публикувало досега над 50 хиляди заглавия на автори от около сто държави. Сред авторите на CUP са имена като Джон Милтън, Исаак Нютон, Стивън Хокинг, както и мнозина от Нобеловите лауреати в областта на икономиката, физиката, медицината и химията. И въпреки че в някои списания и сборници, издавани от CUP, са отпечатани статии на българи, то книгата на проф. Мутафов Манастирът Хора в Константинопол е първото монографично изследване на българин, публикувано от престижната университетска институция. Тя не е идентична например с Cambridge Scholars Publishing.

Елементи от историята на Константинопол е част от поредицата Cambridge Elements Series. Тя е съвременна, флексибилна форма на публикация със сериозно рецензиране, отворен достъп, търсене на цитати и най-висока степен на индексиране в световните бази данни. За ограничен период изданието може да бъде ползвано безплатно на: https://www.cambridge.org/core/elements/abs/chora-monastery-of-constantinople/DD8BD932E37001815B560601AA093AEA