Loading Events

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ ще се проведе за тринадесети път в 10 населени места в България. Откъси от 19 европейски заглавия ще се четат на 25 септември между 18:00 и 21:30 часа. За първи път Българската академия на науките ще бъде домакин  на събитието, което представя сборника „Как се пътува със сьомга“, избран от Италианския културен институт за Нощ на литературата 2024.

Откъс от сборника: ,,Как се пътува със сьомга”

Автор: Умберто Еко

Превод: Вера Петрова

Ще чете: Дария Карапеткова – преподавател в специалност „Италианска филология” , СУ „Св. Климент Охридски”, преводач от италиански език и литературен критик

 

⋄ За книгата ⋄

В продължение на години италианският белетрист, есеист, философ и културолог Умберто Еко (1932–2016) списва рубриката „Бустина ди Минерва“ във вестник „Еспресо“. Всяка седмица очарова читателите с прочутата си разказваческа дарба и умението да поднася по оригинален начин наглед банални случки и преживелици. По мнението на мнозина критици създава специфичен жанр, който трудно може да бъде имитиран.

В сборника „Как се пътува със сьомга“ са събрани някои от историите, родили една неподражаема колекция – парчета от многоцветна и разнотемна мозайка, в която се оглеждат светът и модерният човек. Бюрокрацията, консуматорството, обществото на зрелището и карнавала, предизвикателствата на новите технологии, суетата човешка и магнетизмът на телевизията, пороците на медиите, глобалните конспирации, тегобите на пътешественика, неволите на пишещия и на четящия… и още, и още сюжети и абсурди на нашето съвремие изпълват тези страници. С ярка смесица от хумор, ирония и пародия, с остро перо, свежи хрумвания, въображение и ерудиция, Еко превръща житейското злободневие в изпъстрена с находчиви прозрения литература в стил „животът – начин на употреба“.

„Нощта на литературата“ се провежда по едно и също време в различни европейски градове, както и едновременно във всички читателски гнезда в съответните градове. България тази година се включва с 19 книги от 19 държави. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави. Във всяка локация на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от една и съща книга. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. и програма „София празнува 17 септември“.

Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top