В Областна администрация Бургас беше подписан Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките, Областната администрация Бургас и Община Бургас. Водени от убеждението за необходимостта от подобряване качеството на живот, чрез развитие на образованието и науката, изразявайки готовността си за обединяване на своите усилия, съобразно притежаваната компетентност, с цел подпомагане на регионалното развитие на територията на община Бургас и област Бургас подписи под документа на 4 септември положиха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Регионален академичен център на БАН- Бургас“ е учредено в Бургас на 11.06.2020 г. и е правоприемник на първия в страната ни Регионален академичен център на БАН в Бургас, учреден през 2010 г. То е част от Националната мрежа от регионални академични центрове, чиято основна функция е да създадат реални условия за утвърждаването на БАН като национален изследователски и образователен център, културно средище за развитие на духовността и националната идентичност на българските граждани. Вече повече от десетилетие РАЦ на БАН провежда националната политика на Академията, а именно достиженията на българската наука да достигнат до регионите на страната ни и да се повиши ефективността на връзката между науката и стопанската практика в лицето на държавните организации и институции. Чрез меморандума се гарантира продължаване на доброто междуинституционално взаимодействие, обмяна на информация за научни достижения, научни изследвания и резултати, имащи отношение към развитието на регион Бургас.

Страните ще си съдействат при разработването на експертизи, становища и други експертни оценки по проекти на нормативни актове, регионални стратегии и проекти.

Предвижда се разработването на научноизследователски и научноприложни проекти и разработване на регионални прогнози и оценки за състоянието и качествата на компонентите на околната среда, на биологичното разнообразие, мониторинг на околната среда и на природните ресурси в региона, защита на населението и критичната инфраструктура и управлението на риска от природни бедствия и аварии.  Подписващите се страни ще си съдействат и ще обединят своите усилия за създаването и развитието на технологични центрове, бизнес инкубатори и технологични паркове за трансфер на технологии.

Меморандумът обхваща разработването на методи, технологии и съоръжения, осигуряващи нови и възобновяеми източници на енергия, както и разработването и внедряването на информационни и комуникационни технологии с оглед на прилагането на компютърни системи и мрежи (локални и глобални) за управление на общинската инфраструктура и териториалното развитие.

От БАН и Регионалния академичен център на БАН-Бургас, с председател проф. Севдалина Турманова, се ангажираха да продължат да организират съвместни образователни и квалификационни програми, научни форуми и конференции. Акад. Ревалски оцени високо работата на РАЦ Бургас. Според него, регионалната структура на БАН под ръководството на проф. Турманова трайно заема лидерското място сред всички 17 звена, които се занимават с научна и изследователска и научноприложна дейност в страната.

Церемонията продължи с подписване на Споразумение за сътрудничество с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас, според което двете институции ще участват в обучението на студенти и докторанти чрез обмен  на хабилитирани преподаватели и специалисти в различни специалности в акредитирани професионални направления от научни области на висшето образование

На събитието присъстваха още акад. Никола Съботинов – председател на БАН, 2008-2012г., член кор.проф. Александър Костов, председателят на ОС Бургас г-н Михаил Хаджиянев, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, кметът на Община Царево доц. Марин Киров, директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов, директорът на РД „Държавен архив“ Данка Георгиева, ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, председателят на ТИК-Бургас кап. Жорж Дерелиев, представители на академичната общност от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски свободен университет.