Плакат: Нона Цекова

Във възрожденската атмосфера на Старирадевата къща в Копривщица, сега творчески дом на БАН, на 20 и 21 август се проведе семинар, в който взеха участие членове на екипа по проекта на Института на изследване на изкуствата към Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на Българистиката в чужбина“.

Приветствени думи произнесе директорът на ИИИзк проф. д-р Йоана Спасова-Дикова. Тя подчерта възможностите, които дава Програмата за популяризиране и утвърждаване на българистиката в чужбина и конкретно за важната роля на научните изследвания в областта на изкуствата в тази сфера. След това ръководителят на работния пакет по тази програма гл. асистент, д-р арх. Попова откри дискусия сред участниците относно резултатите през последните две години. Обсъдиха се методите, целите на проекта и планираните събития в оставащата една година.

Следващата сесия от семинара премина под формата на работилница, където участниците разгледаха с очила за виртуална реалност пространствата на тракийско светилище при връх Шейновец в Родопите и къща от XIX век от град Тетевен. Обектите са дигитално и триизмерно преизградени от д-р арх. Димитрина Попова. Този панел от семинара включи и презентация на монографията ѝ по програмата Архитектурното наследство в заснемания на къщи от XIX век“. Работилницата продължи със заснемане с дрон на фрагменти от старинната градска структура на Копривщица от Камен Табаков.

Вторият ден на семинара започна с презентация на проф. д-р Андроника Мартонова в областта на документални филми, които отразяват междукултурни връзки между Япония и България  В следващия панел проф. д-р арх. Стела Ташева запозна участниците в семинара с дигиталните лектории, които разработва заедно с д-р арх. Нона Цекова. Следващата презентация на арх. Албена Захариева включи основно актуалното състояние на манастира при с. Сеславци.

Семинарът се проведе в изпълнение на проект по Национална научна програма за „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина (ННП Българистика“), по подписаното с Министерство на образованието и науката на Република България и БАН – Администрация Споразумение № Д01-205/13.09.2022 ,  рамково споразумение № ДСД – 10/28.10.2022 и допълнително споразумение ДСД -10-01/14.02.2024  между БАН и Институт за изследване на изкуствата – БАН.