От 26 до 30 август 2024 г. в Международния дом на учените „Фредерик Жолио-Кюри“ се проведе 23-тата Международна школа по физика на кондензираната материя (ISCMP’23). С научния форум  на тема „Съвременни постижения в областта на новите материали и тяхното приложение“  Институтът по физика на твърдото тяло отбеляза 155-ата годишнина на Българската академия на науките.

По традиция на Мултидисциплинарния форум изявени учени от цял свят и млади специалисти обменят опит и идеи по проблеми в областите физика на твърдото тяло, лазерни технологии, функционални материали, мека материя и др. Тази година бяха дискутирани актуалните както за научната  общност, така и за обществото теми като нови материали и обработка, зелени технологии и чиста енергия, биоматериали и сензорика.

Участниците в ISCMP’23 имаха възможност да чуят докладите на лектори от 14 държави на Европейския съюз и Северна Америка с принос в разработването и прилагането на аналитични техники  и иновативни технологии за материали със значение за  получаването на енергия от неконвенционални източници и нейното съхранение, за създаване на различни видове свръхчувствителни сензори, както и за използването им в оптични системи и в квантови компютри и като заместители на биологични тъкани.

В рамките на 5 минути младите учени докладваха за своите постижения и всеки от тях получи  книгата на акад. Никола Съботинов „Лазерът“, в която авторът увлекателно разказва за пътя от раждането на научната идея до превръщането й в индустриален продукт. Книга за създаденият от него лазер с пари на меден бромид, който вече 50 години се произвежда по света, е пример не само  за добра   иновационна практика, но и стимул за оптимизъм, че и у нас могат да се правят изобретения на нивото на високоразвитите в науката и техниката страни.