Споразумение за сътрудничество между Българската академия на науките и Община Казанлък подписаха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и кметът Галина Стоянова. Церемонията се проведе на 30 август в Казанлък.

Документът предвижда сътрудничество при разработването на научноизследователски и научно-приложни проекти. Според акад. Ревалски се очаква да се засили дейността в академичната част, след като в Казанлък започне обучение на специалисти с висше образование. Регионалният академичен център при Българската академия на науките (БАН) в Казанлък е сред най-активните в страната. В последните години се засилват връзките между научните изследвания, иновациите и бизнеса, каза още акад. Юлиан Ревалски.

В Музея на розата в Казанлък беше открита изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие в Обединена Европа”. Експозицията съдържа копия на уникални документи, скици, рисунки, кореспонденции, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.

През 2024 г. се навършват 155 години от основаването на Българската академия на науките и 10 години от създаването на Регионалния академичен център в Казанлък.