Loading Events

На 28 август (сряда) 2024 г. от 17,30 часа Музеят на розата съвместно с РАЦ-Казанлък домакинстват на документалната изложба:

„Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“.

Входът е свободен.

Панелната експозиция е подготвена от Научния архив на Българската академия на науките и включва 22 постера.

Изложбата включва документални свидетелства за дейността на българските книжовници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци – членове на БАН. Акцент в експозицията е идеята за обединена Европа – с документи и фотографии от богатия архив на акад. Иван Шишманов, основател и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз. Те убедително говорят, че още през 30-те години на XX век България възприема идеите на паневропеизма за сближаване и сътрудничество между всички европейски народи на политическа, икономическа и културна основа.
Представените в изложбата архивни материали са и своеобразен принос в културната програма по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Гостуването на документалната изложба е по случай 155-та годишнина от създаването на БАН и предстоящото подписване с община Казанлък на меморандум за сътрудничество.

Интересната експозиция ще бъде достъпна за посещения от гражданите до края на месец септември 2024 година. 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top