Екип, ръководен от ас. Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) публикува описанието на първите фосилни останки от панцерни щуки в България в специализираното научно списание Cretaceous Research. Вкаменелостите са на около 83 млн. г. и са открити в динозавровото находище край град Трън в периода 2020–2023 г.

Съавтори на ас. Владимир Николов са д-р Пламен Андреев (Research Center of Natural History and Culture, Qujing Normal University, China), студентът по геология Георги Войков (Софийски университет) и доц. д-р Дочо Дочев (Софийски университет). Изследваният фосилен материал включва 9 зъба и 3 люспи на панцерни щуки открити в Трънско са едни от малкото в Европа, които са по-стари от 80 млн. г. и за момента бележат най-източната точка от разпространението на тези риби в рамките на Европейския архипелаг. Трънските фосили са и първите находки от сладководни мезозойски риби открити в България.

реконструкция на панцерна щука

Линк към електронната версия на научната публикация в портала ScienceDirect с публично достъпни резюме и въведение: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667124001587
Изследването е финансирано от Национален фонд „Научни изследвания“, Министерство на образованието и науката. Теренните проучвания в периода 2020–2022 г. са подкрепени финансово от The Jurassic Foundation, Фондация „Карол Знание“, Геоложки Консултации Мургана ООД и Обединена българска банка.