В периода 30 юли  – 3 август 2024 г. делегация от БАН в състав председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева е на посещение в Монголската академия на науките (МАН) в Улан Батор, Монголия.

На официалната среща с ръководството на МАН, проведена на 31 юли, делегацията беше запозната с етапите в историческото развитие на МАН и с нейните настоящи структура и функции в обществото и държавата, както и международната ѝ дейност. Проф. Косева представи дейностите на БАН и участието на учени от Академията в двустранни и международни проекти, включително европейски.

Отношенията между двете Академии са установени още през 1968 г. със Спогодба за сътрудничество, като в момента има актуално Споразумение, подписано през 2015 г. Двете страни обсъдиха резултатите от съвместните проекти, реализирани в периода 2004-2019 г. в рамките на Споразумението за сътрудничество между двете Академии.

Делегацията от БАН посети Института по химия и химически технологии, Института по биология и Института по математика и цифрови технологии към МАН. Двете страни се споразумяха да си сътрудничат за засилване на връзките между научните общности в България и Монголия и да насърчават осъществяването на съвместни дейности в области от общ интерес.