Проектът BG-RRP-2.011-0005-C01 „Дизайн на иновативни полимерни материали като агенти за биоконтрол с приложение в екоземеделието“ (АГРОБИОМАТ), финансиран от Европейския съюз – Следващо поколение ЕС чрез Механизма за възстановяване и устойчивост за изпълнение на инвестиция по С2I2 „Повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките (БАН) в сферата на зелените и цифровите технологии“ от Плана за възстановяване и устойчивост, стартира и се изпълнява в Института за полимери – БАН.

Основната цел на проекта е да се получи набор от нови и иновативни полимерни материали с контролиран дизайн, подходящи като носители на агенти за биоконтрол с потенциално приложение в екоземеделието. Специфичните цели са насочени към прилагане и комбиниране на класически със „зелени“ методи, които да отговорят на нуждите за третиране на заболявания по културните растения, както и към повишаване на нивото на знания и технологии за развитие на кръгова икономика и ефективно използване и оползотворяване на суровини.

Ръководител на проекта е проф. д-р Оля Стоилова, а екипът е съставен от високо квалифицирани изследователи с познания и опит в изключително важни дисциплини като полимерна химия, изолиране и култивиране на нови агенти за биоконтрол и растителна защита. Очаква се успешното изпълнение на проекта да даде нови знания в областта на екологичното земеделие, да повиши иновационния капацитет на участниците и да се разработи подход за създаване на иновативни агенти за биоконтрол в екоземеделието – важен инструмент в борбата с проблеми като изменението на климата, влошаването на състоянието на околната среда и загубата на биологично разнообразие. Това ще допринесе за плавен и устойчив преход към екосъобразно общество.

Линк към интернет-сайт на проекта: https://agrobiomat.wordpress.com/