Тъй като глобалните кризи обединяват усилията си, светът трябва да възприеме далновиден подход, за да защити здравето на хората и планетата

Ню Йорк, 15 юли 2024 г. Тъй като промените в околната среда, технологиите и обществото обединяват усилията си за да нарушат здравето на хората и планетата, светът трябва да стане по-добър в проследяването и реагирането на множество нови предизвикателства, се казва в нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Международния научен съвет (ISC).

В “Навигация по нови хоризонти – доклад за глобално прогнозиране на планетарното здраве и човешкото благосъстояние” се посочват осем критични глобални промени, които ускоряват тройната планетарна криза, свързана с изменението на климата, загубата на природа и биоразнообразие, и замърсяването и отпадъците.

Промените включват влошаването качеството на природата от страна на човечеството, бързото развитие на технологии като изкуствения интелект, конкуренцията за природни ресурси, задълбочаващото се неравенство и намаляващото доверие в институциите. Тези промени създават поликриза, при която глобалните кризи се усилват, ускоряват и синхронизират – с огромни последици за благосъстоянието на хората и планетата.

Осемнадесет съпътстващи сигнала за промяна – идентифицирани от стотици световни експерти чрез регионални консултации и консултации със заинтересованите страни, в които участваха и младежи – предлагат по-задълбочен поглед върху потенциалните смущения, както положителни, така и отрицателни, за които светът трябва да се подготви.

“Тъй като въздействието на многобройните кризи се засилва, сега е моментът да изпреварим посоката на кривата и да се предпазим от новите предизвикателства”, заяви изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен. “Бързият темп на промени, несигурността и технологичното развитие, на които сме свидетели, на фона на геополитически сътресения, означава, че всяка страна може да бъде изхвърлена от курса по-лесно и по-често.

“Като следи сигналите за промяна и използва подхода за прогнозиране, описан в този доклад – включително поглед извън традиционната област на околната среда – светът може да избегне повтарянето на грешките от миналото и да се съсредоточи върху решения, които могат да устоят на бъдещи сътресения.”

Сигнали за промяна

Основните промени и сигнали за промяна, посочени в доклада, включват:

Очаква се търсенето на важни редкоземни елементи, минерали и метали, които да подпомогнат прехода към нулево нетно потребление, да се увеличи четири пъти до 2040 г., което ще увеличи търсенето на дълбоководен и дори космически добив. Това представлява потенциална заплаха за природата и биоразнообразието, може да увеличи замърсяването и отпадъците и да предизвика повече конфликти.

С топенето на вечните ледове на затоплящата се планета е възможно да се освободят древни организми, които могат да бъдат патогенни, което да доведе до сериозни въздействия върху околната среда, животните и хората. Това явление вече доведе до избухване на антракс в Сибир.

Макар че ИИ и дигиталната трансформация могат да донесат ползи, те имат последствия за околната среда – като например повишеното търсене на критични минерали и редкоземни елементи както и на водни ресурси за да се отговори на нуждите на центровете за данни. Използването на ИИ в оръжейни системи и военни приложения, както и разработването на синтетична биология се нуждаят от внимателна преценка през призмата на околната среда.

Въоръжените конфликти и насилието се увеличават и развиват. Тези конфликти водят до деградация на екосистемите и замърсяване, което се отразява на уязвимото население.

Принудителното разселване увеличава въздействието върху човешкото здраве и околната среда. Един на всеки 69 души в момента е принудително разселен – почти два пъти повече, отколкото преди десетилетие. Конфликтите и изменението на климата са основните фактори за това.

Възприемане на прогнозирането

Въпреки това докладът установява, че използването на инструменти за прогнозиране може да помогне на света да предвиди и да се подготви за следващите нововъзникващи предизвикателства и бъдещи смущения.

Питър Глукман, председател на ISC, заяви: “Прогнозирането предоставя полезен набор от инструменти, които позволяват да се излезе извън рамките на краткосрочния подход, за да се помогне за идентифицирането на бъдещите възможности и рискове, при условие че това се прави по истински плуралистичен начин, надхвърляйки тесните институционални мандати, сектори и други изкуствени разделения, които ограничават нашето идентифициране на проблемите и решенията.”

В доклада се препоръчва да се приеме нов социален договор, който да ангажира различни заинтересовани страни, включително коренното население; да се даде по-силен глас на младите хора; и да се преосмислят мерките за напредък, които да надхвърлят БВП.

Правителствата и обществата могат също така да въведат по-краткосрочни цели и показатели, които да им позволят да бъдат по-гъвкави в управлението. Въвеждането на инструменти и действия за пренастройване на финансовите системи и пренасочване на капиталовите потоци – положителен сигнал за промяна в доклада – може да помогне за намаляване на неравенствата, изкореняване на крайната бедност и справяне с екологичните кризи.

Подкрепата за гъвкаво и адаптивно управление ще изисква по-добър мониторинг и оценка на интервенциите. Това включва интегриране и подобряване на мониторинга на промените в околната среда, както и подобряване на достъпа до данни и знания.

Точно както въздействията на многобройните кризи засилват вредите за околната среда и човешкото здраве, така и решенията са налице и се предприемат действия, които биха отговорили на глобалните промени и сигнали за промяна, посочени в доклада. Прогнозирането може да помогне за ускоряването на тези действия и да предизвика много други.

Докладът: https://council.science/publications/navigating-new-horizons-global-foresight-report/