Изложбата „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел, гостува в Националния етнографски музей на БАН до 20 октомври 2024 г. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри експозицията, която представя примери за фалшификации от европейското Средновековие до наши дни.

„Тази изложба не е обърната към миналото, изключително актуална е в наши дни, защото все още не сме намерили начините да се преборим с фалшивите новини, с дезинформацията, с лъжите, как да открояваме истината от полуистината“, заяви в приветствието си вицепрезидентът и благодари на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и неговия директор проф. Владимир Пенчев за доброто сътрудничество.

Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real”, представя различни фалшификации в исторически контекст. Важно място в нея заемат обстоятелствата, обясняващи причините, интересите и мотивите, които са били влагани.  Обърнато е внимание и на влиянието, което са оказали различни видове фалшификации върху очакванията, ценностите и вярванията на хората и как са били развенчавани.

Пътуващата изложба  откриха директорът на ИЕФЕМ – БАН  проф. д-р Владимир Пенчев и гл. ас. д-р Иглика Мишкова,  и.д. зам.-директор на ИЕФЕМ – БАН, директорът на Дома на европейската история Констанс Ицел и кураторът на изложбата Йоанна Урбанек. Сред официалните гости на откриването бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, служебният министър на културата Найден Тодоров, президентът на Фондация „Америка на България“ Нанси Шилър, представители на дипломатическите мисии, на културни и образователни институции и др.

 „Истина или лъжа“ разглежда хронологично шест теми: Власт и молитви, Опознаване на света, Обединяване и разединяване, Борба с войната, Фалшификати и богатства, Епоха на „постистината“. Разказаните истории са подкрепени с множество примери и визуализирани чрез артефакти, голяма част от които са от колекцията на Дома на европейската история. В експозицията присъстват повече от 100 обекта – произведения на изкуството, фотографии, документи и карти, съдържащи въображаеми територии, описания на магии, подправени биографии на християнски светци, фалшифицирани произведения на изкуство и потребителски стоки. Експозицията включва и интерактивни пространства, в които посетителите, чрез игри и видео материали, могат да влязат в амплоато на проверяващи фактите, сблъсквайки се с трудната задача – да разберат кое е истина и кое лъжа; какво може да бъде публикувано и какво не.

Експозицията се реализира с финансовото съдействие на Фондация „Америка за България“ и с подкрепата на Столична община, и се посвещава на 155 години от създаването на Българската академия на науките. Рекламни материали за изложбата можете да намерите в сайта на Националния етнографски музей.