На 25 юни 2024 г. в  Регионалния исторически музей в Монтана се проведе научна конференция на тема „Българският Северозапад в научните изследвания и художествената литература“. Форумът бе организиран от филиала на Института по балканистика с център по тракология към Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН). Съорганизатори бяха Община Монтана и РИМ–Монтана. Научен ръководител на събитието бе чл.-кор. проф. д.и.н Александър Костов, ръководител на филиала в Монтана. Ден по-рано на тържествена сесия на Общинския съвет проф. Костов бе удостоен с Почетния знак на гр. Монтана.

В конференцията взеха участие 15 души, сред които известни учени и експерти: акад. Ячко Иванов, акад. Иван Загорчев, акад. Владимир Зарев, доц. д-р Ваня Иванова, доц. д-р Людмила Миндова, заедно с музейни специалисти и краеведи от гр. Монтана.

На събитието присъстваха видни личности като доц. д-р Борислав Великов, кметът на гр. Монтана г-н Златко Живков и г-н Иво Иванов – председател на Общинския съвет в Монтана.

Научният форум бе открит от проф. Александър Костов с представяне на сборника „Българският Северозапад – просвета и култура“ който е резултат от миналогодишната научна конференция, организирана от филиала на ИБЦТ–БАН в гр. Монтана.

По време на събитието проф. Костов заяви: „За да се развива и да върви напред Северозападът, е необходимо да познава своята история. Екипът на ИБЦТ–БАН в Монтана се е заел с детайлното проучване и популяризиране на тази история. В момента филиалът на  ИБЦТ–БАН е единственият изследователски център в региона и получава подкрепата на Община Монтана. Проведената конференция е шестата поред и всички доклади ще бъдат издадени в сборник. Такива има и за предишните пет научни конференции“, уточни проф. Костов.