Два научни колектива от Института по електроника на БАН са отличени с наградата „Акад. Емил Джаков“ за 2023 г.  Наградата се присъжда от Научния съвет на института всяка година за най-добра публикация  в реномирани научни издания. Отличията бяха връчени на церемония в Института по електроника от директора доц. Татяна Куцарова.

Доц. д-р Миглена Димитрова,  доц. д-р Цвятко Попов и гл. ас. д-р Павлина Владимирова, в сътрудничество с учени от Словения, Испания и Чехия, са осъществили изследвания на приложението на Метода на тройната сонда в магнитно поле, които допринасят за по-точното определяне на електронната температура в плазма в магнитно поле. Българският екип има основен принос за идеята и обработката на експерименталните данни, моделните пресмятания и въвеждането на корекционен коефициент за подобряване определянето на температурата на електроните.

Награда „Академик Емил Джаков“ се връчва и за цикъл от шест тематично обединени публикации на тема „Електроннолъчева обработка на метали и сплави“. Научният колектив, в който са доц. д-р Стефан Вълков и доц. д-р Мария Орманова, е осъществил пробив в прилагането на електроннолъчевите технологии както за подобряване на  експлоатационните свойства на иновативни материали, така и за формиране на заваръчни съединения между разнородни метали и сплави. Получените резултати доказват увеличаване на микротвърдостта на чист титан до 20 пъти, както и намаляване на коефициента на триене на титанова сплав след обработка с електронния сноп. Колективът е показал, че прецизното контролиране на технологичните условия по време на процеса на електроннолъчево заваряване довежда до формиране на високоякостни заваръчни съединения. Тези научни резултати могат успешно да бъдат внедрени в различни индустриални отрасли, такива като автомобилостроене, самолетостроене, металообработване, биомедицина и други. Експериментите са осъществени в сътрудничество с Техническия университет в Габрово.

 

доц. Татяна Куцарова и гл. ас. д-р Павлина Владимирова

доц. Мария Орманова, доц. Татяна Куцарова, доц. Стефан Вълков