Loading Events

На 21 юни 2024 г. в 16:00 ч. в 19 зала на ИЕФЕМ – БАН (ул. Московска 6А) ще бъде представена книгата на Даниел Методиев „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби“. В нея авторът събира биографиите на над 30 българи, избрали Бразилия за свой втори дом и оставили там своя отпечатък и наследство. Изданието е с научен редактор гл. ас. д-р Лина Гергова и е финансирано по Национална програма „Неразказаните истории на българите“ на Министерството на образованието и науката на Република България, която цели популяризиране на краеведските изследвания на българските мигранти, на записването и издаването на техните биографии, наративи и творчество.

Сред героите в книгата са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров. Читателите ще се запознаят с изгрялата в Европа, но блестяла в Бразилия балерина Жулиана Янакиева, с един от значимите задгранични български дисиденти – Христо Бояджиев, посветил живота си на популяризирането на историята на България, с годеника на Яна Язова – предприемачът Ганчо Табаков, заминал надалеч с разбито сърце, със световно известната абстрактна скулпторка Люба Волф-Бояджиева, големия колекционер и меценат Илия Делев, основоположник на Музея „Земята и хората“, популярната в цяла Латинска Америка архитектка и художничка Доли Михайловска. С човечност и любопитство изданието разказва и за множество политически мигранти, минали през ужаса на бягството и лагерите, но прегърнали своя втори шанс и постигнали хармония и успехи на хиляди километри от родината.

Авторът Даниел Методиев е геолог, чиято кариера преминава през Мозамбик и Португалия, за да стигне до Бразилия, където създава семейство и живее вече повече от 10 години. Той е значима фигура за българската общност в огромната страна, практически познава почти всеки свой сънародник там. През последните няколко години с него се свързват българи, търсещи свои далечни родственици в Бразилия, а и самият той се натъква в архивите и печата на интересни съдби. Така се раждат биографичните очерци, които сега са събрани в книга.

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top