Пет успешно реализирани проекта бяха представени на четвъртото издание на  форума „Наука за бизнес“, който се проведе днес в Интер Експо Центъра. Метод за рециклиране на отпадъци от лекарства, разработване на процеси за извличане на колаген, иновативно решение за оценка на замърсяване на водна среда с микропластмаси показаха учени от Българската академия на науките. Събитието беше организирано за четвърта поредна година от БАН и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Учените и техният иновативен капацитет трябва да се използват, за да има България  силна и конкурентна икономика, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той допълни, че подобни инициативи скъсяват дистанцията между бизнеса и научните изследвания. Според изпълнителния директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков Българската академия на науките може да изпълни ролята на развоен център за бизнеса в страната. На откриването на форума „Наука за бизнес“ присъстваха служебният заместник-министър на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов и служебният заместник-министър на образованието и науката акад. Николай Витанов.

На събитието бяха представени 16 научно-приложни технологии, осъществени през последните месеци в лабораториите на БАН, които са готови за внедряване в практиката. Сред показаните иновации бяха сензорна пипета, азотен тор с намалена загуба на тор, стъкловъглеродни покрития върху графитни материали, износоустойчив бетон и др.

По време на събитието в експо зона бяха разположени щандове с продукти и прототипи на последни разработки на Българската академия на науките. Предвидена беше и възможност за двустранни срещи между учените и бизнеса.

Представените технологии може да видите тук.