Изложба в Българската академия на науките показва историята, дейността и постиженията на научноизследователския кораб „Академик”. Експозицията по повод  40-годишнината на „Академик“ беше открита днес в БАН от заместник-председателя чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и директора на Института по океанология проф. Атанас Палазов.

Придобиването на научноизследователския кораб ”Академик” даде възможност да се премине от брегови изследвания към изследване на цялата Изключителна икономическа зона на страната в Черно море, каза в речта си заместник-председателя на БАН и допълни, че изложбата показва как учените са се справили с това предизвикателство. Чл.-кор. Хаджитодоров каза, че Академията подкрепя идеята на Института по океанология за придобиване на нов малък изследователски кораб за брегови изследвания, който да отговаря на съвременните изисквания за изследване на Черно море.

На церемонията по откриването директорът на Института по океанология връчи почетен знак „40 г. НИК „Академик“ на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Националната комисия за ЮНЕСКО, както и персонални отличия на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, на бившите председатели на Академията акад. Иван Юхновски и акад. Никола Съботинов, както и на акад. Васил Големански.

25 постера разказват историята и показват ежедневието на учените и специалистите, извършващи изследвания на борда на кораба. Включени са най-значимите научни и приложни постижения, получени с помощта на НИК „Академик”, както и използването му за дейности, обслужващи държавата и синята икономика. Обосновано е значението на научноизследователския кораб за страната и морската наука.

Изложбата е посветена на 155-ата годишнина на Българската академия на науките и може да бъде разгледана до 14 юни.