Официална годишна церемония по закриването на стипендиантската програма на Хуауей Технолоджис България, както и на обучителната програма Seeds for the Future, които бяха реализирани през 2023г., се проведе на 12 декември в  София.

Сред финалистите на стипендиантската програма на Хуауей Технолоджис България са двама млади учени от Българска академия на науките.

Искрен Иванов е докторант към Института за космически изследвания и технологии – БАН и за втори път е финалист на стипендиантската програма. Описва себе си като „човек, който е влюбен в живота, знанието, светлината и начините, по които тя взаимодейства с материята. Носи в себе си чистото, детско любопитство и желанието да изследва. Стреми се към постигане на по-доброто, днес. Намира вдъхновение в нощното небе, Луната и космическите явления.”.

Весела Георгиева е докторант в специалност “Информационно-търсещи системи” и хоноруван преподавател по “Управление на проекти” в СУ ,,Св. Климент Охридски”, както и специалист в секция “СОФТИС” (Софтуерни технологии и информационни системи) при Институт по математика и информатика – БАН. Научните ѝ интереси са в областите: дигитализация на културното наследство; музейна информатика; дигитална хуманитаристика; дигитална достъпност; образователни програми в музейна среда. Научно-приложните ѝ приоритети са фокусирани върху технологии и стандарти за дигитално достъпно представяне на културни артефакти; разработване на ръководство за дигитална достъпност на движими обекти на наследството с препоръки за реализация и съобразени с особеностите на българския музеен контекст.

В качеството си на официално поканено лице на церемонията по награждаването, чл.-кор. дбн Евдокия Пашева, заместник-председател на БАН, връчи наградите на финалистите от Академията и се обърна към аудиторията с думите “На фона на навлизането на изкуствения интелект в науката и живота бих искала да подчертая важността и ценността на “естествения интелект”, който в съчетание с творчество, дръзновение и задълбочени познания е основният двигател на прогреса. Убедена съм, че именно той е помогнал на финалистите в програмата на Huawei да постигнат своя успех. Кариерният център на БАН активно сътрудничи вече втора година при популяризирането на стипендиантската програма на Huawei сред докторанти и млади учени като една възможност за бъдещото им професионално развитие. Пожелавам на всички млади хора тук да продължават да успяват и да постигат мечтите”.