Реновирането на сградата на Българската академия на науките в София спечели приза „Златна фасада“ в категория “Реновиране на исторически сгради” в осемнадесетия конкурс „Фасада на годината 2022-2023“ на „Баумит България“. Инвеститорът Българска академия на науките в лицето на председателя акад. Юлиан Ревалски, проектантите арх. Милена Крачанова, реставратор Аглика Икономова, инж. Марин Вълчев и Росен Йовчев и изпълнителят „Сдружение ЕМ Билдинг 2020“ с удовлетворение приеха наградата.

Благодаря на екипа от проектанти и изпълнители, които върнаха блясъка на тази изключителна сграда в центъра на София, чиито първи етап датира още от 19 век и чието съществуване вярвам, всички тук знаете е неизбежна част от следосвобожденската история на България, каза в благодарствените си думи акад. Ревалски. Конкурс, който среща фантазията и красотата на архитектурата с високите технологии и дава възможност да се радваме на красиви произведения след това.

Целта на конкурса е да бъдат оценени сградите, които съчетават творческото виждане на архитекта с високото качество на използваните продукти и професионално изпълнение, като с това допринасят значително за култивирането на населените места и ландшафта в Република България. В конкурса „Фасада на годината 2022-2023“ участват 101 обекти, завършени през годините 2022 и 2023.

Професионално жури с председател арх. Радомир Серафимов и членове арх. Владимир Попов, арх. Цветелин Цоневски, арх. Стефан Цонев, арх. Пламен Тодоров, проф. д-р арх. Орлин Давчев и управителя на „Баумит България“ Николай Бъчваров определиха първа, втора и трета награда на максимум 6 обекта от всяка категория. Всеки от победителите получава и възможността да участва в международния конкурс Life challenge „Life Challenge“, който ще се проведе през м. май 2024 г. в Любляна, Словения.