Българската академия на науките се присъединява към международната инициатива „Партниране за върхови постижения – партниране за Европа“ на Албанското председателство на Берлинския процес 2023 г.

Седмата годишна конференция на заинтересованите страни в областта на науката, образованието, научните изследвания и иновациите в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани се проведе в Тирана от 18 до 20 септември 2023 г.

Публикуваме текст на съвместното изявление:

АЛБАНСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС 2023 Г.

СЪВМЕСТНО ИЗЯВЛЕНИЕ[i]

ПАРТНИРАНЕ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ – ПАРТНИРАНЕ ЗА ЕВРОПА

СЪВМЕСТНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС

СЕДМА ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИТЕ В РАМКИТЕ НА БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

ТИРАНА – 18-20 СЕПТЕМВРИ 2023 Г.

Седмата съвместна научна конференция на Берлинския процес обсъди стратегическите и организационните промени в секторите на висшето образование, научните изследвания, иновациите и технологиите в Западните Балкани и Югоизточна Европа, както и мерките за насърчаване на върховите постижения, мобилността, сътрудничеството и растежа, основан на знанието.

КЛЮЧОВИ ПОСЛАНИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ

  1. Инвестициите във висшето образование, научните изследвания и иновациите са трайна инвестиция за растеж на Западните Балкани, за борба с изтичането на мозъци и за ускоряване на процеса на постигане на членство в Европейския съюз. Настояваме за включването на такива инвестиции в новия план за растеж на Европейския съюз за Западните Балкани.
  1. Университетите, научноизследователските и развойните институции следва да получават целеви инвестиции от Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз, а националните правителства следва да демонстрират твърд ангажимент да инвестират в образованието, научните изследвания и иновациите. Тези инвестиции ще доведат до върхови постижения в региона, ще оформят зеления и цифровия преход и ще компенсират структурните дефицити.

III. Западните Балкани отбелязват похвален напредък в привеждането на своите системи за образование, научни изследвания и развитие в съответствие със стандартите на ЕС. Този напредък трябва да бъде ускорен. Улесняването на мобилността на хората и идеите ще послужи като силен катализатор за интеграцията в ЕС и транснационалното сътрудничество.

  1. Транснационалното и междуинституционалното сътрудничество е наложително и се подразбира в съвременната наука и иновации. От решаващо значение е регионалното сътрудничество в рамките на Югоизточна Европа, включително Западните Балкани, да бъде подкрепяно, а не възпрепятствано от политически въпроси.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРИОРИТЕТНИ ДЕЙСТВИЯ

 

  1. Поемане на ангажимент за стабилно и дългосрочно финансиране на образованието и научните изследвания от националните бюджети.

 

Правителствата и парламентите на страните от Западните Балкани следва да отделят минимум 4 % от националния БВП за образование и 2 % за научни изследвания и иновации. Тези минимални прагове следва постепенно да се увеличават, за да се постигнат целите на ЕС[1] от поне 5 % от БВП за образование и 3 % за научни изследвания и иновации.

 

  1. Включване на целеви инвестиции в образованието, научните изследвания и иновациите в новия план за растеж на ЕС за Западните Балкани и в Инструмента за предприсъединителна помощ.

Целенасочените инвестиции в сектора на висшето образование, научните изследвания и иновациите следва да бъдат основен компонент както на новия план за растеж на ЕС за Западните Балкани, така и на националния и регионалния ИПП (освен националния принос на асоциация “Хоризонт Европа”). Тези инвестиции са от съществено значение за дългосрочния икономически растеж, устойчивостта и привеждането в съответствие с насоките на ЕС.

 

  1. Създаване на Центрове за върхови постижения в областта на научните изследвания и технологиите – поне по един във всяка страна от Западните Балкани.

Финансирането за създаване на Центрове за върхови постижения в областта на научните изследвания и технологиите, които да стимулират конкурентоспособни научни изследвания, технологично развитие с променлив мащаб и сътрудничество между научните изследвания и промишлеността, да действа по този начин като движеща сила за бъдещите регионални екосистеми за научни изследвания и иновации. Тези центрове следва да свързват фундаменталните и приложните изследвания с технологичния напредък и да насърчават регионалните изследователски мрежи, като същевременно запазват институционалната си автономия и осигуряват привлекателни условия на труд. Подборът на концепции за такива центрове следва да отговаря на международните стандарти, да бъде конкурентен, основан на постиженията и прозрачен, като се отчита и потенциалната им роля за осигуряване на европейския научен и технологичен суверенитет.

Осигуряването на подходяща правна рамка за тези центрове е от съществено значение за техния успех. Въз основа на вече съществуващия потенциал и на интелигентната специализация центровете следва да предлагат решения за зелен и цифров преход, вариращи от нанотехнологии до интелигентно цифрово селско стопанство, зелена енергия и водород, геномика, нови материали, суперкомпютри и следващото поколение изкуствен интелект.

 

  1. Подкрепа за национални Университети за върхови постижения.

Финансиране на национални конкурси, насочени към стратегическо преобразуване на висшето образование и увеличаване на върховите постижения във всички области на висшето образование, научните изследвания, трансфера и развитието на технологиите. Тези конкурси следва да черпят вдъхновение от успешните модели в други европейски държави и да обмислят синергии с алиансите на Eвропейските университети. Подборът на концепции следва да отговаря на международните стандарти, да бъде конкурентен, основан на заслуги и прозрачен.

  1. Насърчаване циркулацията на мозъци и ангажиране на диаспората.

Прилагане на мерки и регулаторни промени за улесняване циркулацията на мозъци и възстановяване на връзките с академичната и предприемаческата диаспора.

  1. Приемане на Регионално рамково споразумение за признаване на дипломи и квалификации в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (автоматично реципрочно признаване на всички академични степени и професионални квалификации от държавни институции), съчетано с процедура за приемане на харта на институционално равнище;

б. Организиране на ежегодна Конференция на академичната и предприемаческата диаспора[2] във всяка страна от Западните Балкани, която да кани емигрантите да обменят опит и да си партнират със своите колеги в страната на произход и въвеждане на програма за краткосрочни посещения на учени от академичната диаспора;

в. Иницииране на регионална програма “Пазар на идеи в Западните Балкани”, която да улесни срещите между професионалисти в различни тематични контексти, например за цифрови предприемачи.

  1. Извършване на актуализация на нормативната уредба на национално равнище (национални Пактове за образование, научни изследвания и иновации).

Модернизиране на системите за образование, научни изследвания и иновации в Западните Балкани за да се приведат в съответствие със стандартите на ЕС. Въвеждане на междупартийни Пактове за образование, научни изследвания и иновации, основани, освен друго, на следните ръководни принципи: култивиране на култура на върхови постижения, включително меритокрация и равни възможности; гарантиране на академичната свобода и институционалната автономия, включително дебюрократизация и справедлив достъп до национално финансиране на научните изследвания и участие на научната общност в съставянето на нормативната уредба.

  1. Продължаване със създаването на Фонд за научни изследвания за Западните Балкани и подновяване на Специалната покана за разширяване на програмата “Хоризонт Европа” за Западните Балкани.

Въз основа на предишни препоръки на Съвместната научна конференция по Берлинския процес, както ЕС, така и политическите ръководители от Западните Балкани следва да дадат приоритет на създаването на Фонд за научни изследвания за Западните Балкани. Този фонд е от решаващо значение за насърчаване на върховите постижения в областта на научните изследвания и за намаляване на изтичането на мозъци. Успешната специална покана за разширяване на програма “Хоризонт Европа” със Западните Балкани следва да бъде подновена, а финансовият й обем – увеличен.

[1] Вж. htps://t1p.de/eurostat_education_gdp и htps://t1p.de/eurostat_research_gdp.

[2] В допълнение към Форума на регионалната диаспора, организиран от Регионалния съвет за сътрудничество (първо събитие през 2022 г).

[i] За цялото изявление вж.