Нови разработки на Българската академия на науките, готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси, ще представи събитието „Наука за бизнес“. Форумът, който се провежда трета поредна година, ще се състои на 27 април от 10.00 часа в Интер Експо Център. Организатори са Българската академия на науките (БАН) и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и изп. директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков ще открият събитието.

Учените от институтите на Академията ще покажат последните разработки на БАН – технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ; катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране; тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи и много други.

В експо зоната ще можете да се запознаете с първия в България водороден електромобил; нова сензорна технология за сеизмично-активни райони; устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт; учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности; иновативни дронове и много други.

Разработка на иновативен пробиотичен препарат с потенциал за повишаване на имунната резистентност на човека срещу вируси и патогенни бактерии (ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ ЕАД и Институт по инженерна химия)  и  как бизнесът срещна науката в лицето на учените от Института по обща и неорганична химия са примерите за успешно реализирани проекти, които ще бъдат представени.

Участието е напълно безплатно и достъпно чрез бърза регистрация тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccP93pa_S4tuan2VBLf-hrTk-Ow3-MUiGld5HJGf1ldVDIZg/viewform?usp=sf_link

Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network към Единния център за иновации на БАН и Европейска нощ на учените (K-TRIO) .

ПРОГРАМА НА „НАУКА ЗА БИЗНЕС“