Българската академия на науките се сбогува с акад. Антон Дончев. Поклонението се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Траурно слово произнесе председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Отдаваме последна почит на акад. Антон Дончев в сърцето на Българската академия на науките, която той приемаше като свой духовен дом, каза председателят на Академията. България загуби патриарха на съвременната българска литература, БАН – един от най-достойните членове за цялата си 153-годишна история.

Приживе Антон Дончев ни учеше “важни са не телата, а делата на хората – те не умират“, каза акад. Ревалски в словото си и подчерта, че неговото житейско поведение е пример за непреклонното отстояване на универсалните човешки ценности и личното достойнство. Той заяви, че е наш дълг да помним дълбоките му прозрения за миналото и настоящето, за да се замислим върху пророческите му думи за нашата мисия тук и сега. „Време е – казваше той, вече хората не само да действат, а да се оглеждат какво са направили. Време е хората да не повтарят по сто пъти едни и същи грешки и като гледат що става наоколо им да се извиняват и срамуват, че са хора, а да видят делата на други хора, живели преди тях, и да се гордеят, че са човеци!“.

Със своето слово Антон Дончев е оставил непреходна диря във вечността. В днешния тъжен ден за нас остава благодарността, че сме били негови съвременници, че сме се докоснали до неговата светла личност, да помним и предаваме на идващите след нас, неговите завети.

Последна почит към акад. Антон Дончев отдадоха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание чл.-кор. Вежди Рашидов, министри, народни представители,  представители на академичната общност, на местната и изпълнителната власт, бизнеса, писатели, журналисти, колеги и приятели.

Дълбок поклон пред паметта му!

За видеото ТУК!