Фотоизложбата „Природен калейдоскоп“ с кадри на фотографа Димитър Караниколов представят Националният природонаучен музей при БАН в партньорство със Столична община и WWF България. Изложбата е в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ и може да бъде разгледана от 18 март до 1 април 2022 г. в градина „Кристал“.

Директорът на музея проф. Павел Стоев и авторът Димитър Караниколов откриха изложбата в присъствието на заместник-министъра на МОСВ Тома Белев, научния секретар на направление “Биоразнообразие, биоресурси и екология в БАН“ доц. Ина Анева, изпълнителния директор на WWF България Веселина Кавръкова и директора на дирекция „Култура” в Столична община Биляна Генова.

Доц. Ина Анева подчерта яркия принос на Националния природонаучен музей в утвърждаването и издигането на авторитета на Българска академия на науките в обществото – именно тук работят най-големите пазители на природата, приели със сърце своята мисия – от една страна да получават високостойностни научни резултати и да разкриват нови природни закономерности, а от друга – да предизвикват интереса на младите хора към тайните на природата и да ги увличат в света на науката. Доц. Ина Анева изказа своята благодарност към фотографа виртуоз за споделената красота, излъчвана от всяка снимка, която ни пренася в един по-чист и прекрасен свят, свят в който светлината е взела надмощие, въздухът е по-лек, ясно се вижда пътят на лъчите, а любовта изпълва пространството.

Селекцията на фотографиите е направена така, че да отразява едва доловимото човешко присъствие, което е едновременно вписано в пространството и силно контрастиращо с монументалния мащаб на природните елементи и стихии. Човешките фигури са „прашинки“ със своето мимолетно участие в глобалните процеси на планетата, но и неотделима част от една хилядолетна екосистема. Всеки кадър се фокусира върху различна гледна точка, за да представи една пъстра природна мозайка.

Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. През последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Авторът предоставя безвъзмездно кадрите от изложбата на НПМ-БАН в подкрепа на кампанията по събиране на средства за Опръстенителния орнитологичен лагер край езерото Дуранкулак. Пощенски картички с фотографиите от изложбата може да закупите от магазина на музея на бул. „Цар Освободител“ № 1. С всяка закупена картичка дарявате по пет пръстена за орнитологичното изследване.