Обичаите, свързани с мартеницата и пролетта в различните държави, представиха посланиците в България на Румъния и на Република Молдова. Събитието се проведе на 7 март, със съдействието на Националния етнографски музей. В срещата се  включи и представител на Република Северна Македония, а гости бяха представителите на различни дипломатически мисии в България, както и представители на българското правителство. Домакин на срещата беше Румънското посолство в България. Участниците отправиха призив за мир и обединение, така както мартеницата обединява четири държави на Балканите.

Националният етнографски музей показа част от колекцията си от мартеници, изработени в различни български читалища през 70-те и нач. на 80-те години на XX в. Беше представен и нагръден накит „куна“ с изображение на Благовещение, датиран от кр. на XVIII – нач. на XIX в. Този тип накити са характерни за региона на гр. Котел и имат функция на амулет. Към седефената плочка с църковно изображение се добавят синджирчета със закачени кръстчета, палмети и розети от сребро и злато.

През 2017 г. мартеницата е вписана в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.