По повод 150 години от рождението на Гоце Делчев се проведе възпоменателна церемония пред бюст-паметника му в София. В знак на признателност цветя и венци бяха поднесени от името на председателя на БАН, президента, министър-председателя, кмета на София, народни представители, представители на научната общност, институции. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на Гоце Делчев.

Организатори на поклонението пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина са Националният научно-обществен комитет „150 години от рождението на Гоце Делчев“ и Македонският научен институт. Слово прознесе председателят на Македонския научен институт доц. Георги Николов.

Отбелязването на годишнината включва множество инициативи през 2022 г., организирани от Националния научно-обществен комитет “150 години от рождението на Гоце Делчев”.  Гоце Делчев е един от най-видните дейци на новата българска история, името му се е превърнало с времето в символ, напомни съпредседателят на комитета акад. Васил Николов.

В комитета участват научно-обществени институции, пряко свързани с проучването на делото на Гоце Делчев. Съпредседатели, освен акад. Николов, са акад. Васил Гюзелев и акад. Георги Марков.

Днес се провежда научна кръгла маса, посветена на Гоце Делчев, организирана от Македонския научен институт. В сградата на Института е подредена изложба, изготвена от доц. Александър Гребенаров от Института за исторически изследвания при БАН.