Изложба, посветена на 165 години от рождението на Стоян Михайловски, организира Централната библиотека на БАН (ЦБ – БАН). Стоян Михайловски е виден български писател, общественик, политик. Автор е на стихотворението „Кирил и Методий“, което се превръща в училищен химн, след като Панайот Пипков създава музиката за него.

Експозицията в Централното фоайе на БАН представя личната му библиотека, негови първи публикации на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, както и първи издания на негови произведения.

Личната библиотека на Стоян Михайловски постъпва в Централна библиотека на БАН през 80-те години на XX век. Тя съдържа около 3000 тома – художествена, правна и религиозна литература на различни езици, речници.

Специален акцент в изложбата е първата публикация на всеучилищния химн „Върви, народе възродени“ на страниците на сп. „Мисъл“. През тази година  се навършват 120 години от първото му изпълнение през 1901 г.

Друг важен момент е представянето на книги от личната библиотека на Михайловски с автографи и посвещения както на български класици – Иван Вазов, д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Яворов, Петко Тодоров, Кирил Христов, Антон Страшимиров, така и на видни български общественици и просветни дейци, сред които Димитър Молеров, Димитър Мишев, Юрдан Тодоров, Йосиф Хербст и др. Подбрани са и различни издания на френски език, които съставляват преобладаваща част от библиотеката на Ст. Михайловски с бележки от самия него.
Във витрините представяме  издания от личната библиотека на Ст. Михайловски, така и издания на негови произведения и литературна критика за него. Интересен момент  са книгите миниатюри, специално място е отредено на изявите му като оратор.

„Книга за българския народ“ е книга със сатирична поезия от  Стоян Михайловски, издадена през 1897 година. Книгата е преиздавана през 1931, 1938, 1946, 1960 и 1991 г.