Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ на БАН и Посолството на Кралство Испания в Република България, с подкрепата на Институт Сервантес – София, организираха на 4 юни 2019 г. в зала „Проф. Марин Дринов” на БАН кръгла маса на тема: „Брулени хълмове? Поглед към Балканите от Пиренеите”. В нея взеха участие трима гости от Испания: Енрике Криадо – дипломат и писател, Мигел Родригес – политолог и директор на списание „Балкания“ и Марк Касалс – журналист и експерт по въпросите на Балканите. Модератор на срещата беше журналистът Бойко Василев.

Кръглата маса даде възможност на тримата испански писатели да споделят своите впечатления от живота в България и съседните държави, от културата и традициите на балканските народи. Те дискутираха в по-широк контекст проблемите за стереотипите при срещата с другостта, за предразсъдъците и за отношенията център-периферия.

По време на събитието Енрике Криадо представи своята най-нова книга „Балканският чадър“, която предстои да бъде издадена и на български език. Тя е вдъхновена от работата му в София и пътуванията му из Балканите.

Събитието е част от честванията по случай 150-годишнината на Българската академия на науките.