Писателят чл.-кор. Алек Попов е носител на наградата за принос в развитието на литературата на Балканите “Прозарт”. Отличието беше връчено на 21 май в Скопие по време на 7-ия международен литературен фестивал “Про-За Балкан“.

В мотивите си журито изтъква „изразителното чувство за хумор“ на Попов, иронията му, умело вплитаща изтънчен и фолклорен дух, и изключителният му усет за фабула – фактори, които „естествено го свързват с друг голям писател в българската литература – Алеко Константинов“.

Той е носител на наградата Елиас Канети (за „Черната кутия“), двукратен носител на наградата “Хеликон” (за “Ниво за напреднали” през 2002 г. и “Сестри Палавееви” за 2013 г.). Два пъти взема и “Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга с “Черната кутия” и “Сестри Палавееви”. През 2012 е избран за чл. кор. на БАН в отделението Творци на изкуството.

Носители на наградата „Прозарт“ са водещи писатели на Балканите като Светислав Басара, Миленко Йергович, Георги Господинов, Вида Огнянович, Даша Дриндич и др.