Учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН запознаха ученици от 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов” в София с празника Лазаруване. Петокласниците изслушаха образователна лекция, свързана с празничните обреди при лазаруването и научиха повече за работата на фолклористи и етнолози.

В една от обновените зали на Националния етнографски музей в бившия Княжески дворец на учениците бяха показани видеоматериали от различни селища на страната, за да усетят богатството и разнообразието на българските културни традиции в облеклото, накитите, песните и игрите на лазарките. Гл. ас. д-р Стела Ненова и гл. ас. д-р Милена Любенова разказаха за създаването на документалните кадри и им обясниха защо е важно да се записват подобни обичаи и обреди.

„Една от основните ни задачи като изследователи е да покажем на децата как се  документират и изследват културните ни традиции, как събраните материали – ръкописни описания, аудио-, фото- и видеозаписи, се съхраняват в архивите на института, за да запазят за поколенията това богато наследство“, коментира гл. ас. д-р Ива Станоева, фолклорист в ИЕФЕМ – БАН. „Огромното ни желание е да събудим у подрастващите интерес към културното ни наследство и уважение към неговото богатство и многообразие“.

Събитието беше организирано в рамките на програмата на ИЕФЕМ по случай 150 години Българска академия на науките.