Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН представи нов образователен център, изграден след тригодишната дарителска кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Залите „Кукер“, „Самодива“ и „Малък змей“ отварят врати за деца и възрастни, като се планира работа по няколко типа образователни програми.

Специалистите на музея са разработили методики за обучение, съобразени с учебните програми на МОН, за ученици от 1-ви до 4-ти, 5-ти до 7-ми, 8-ми до 10-ти клас; развити са проекти за обучение на учители; предлагат се и часове по придобиване на умения в традиционни български занаяти и др.

„Националният етнографски музей, намиращ се в емблематичната сграда на бившия Княжески дровец ще се превърне в място, където нашите деца не само ще се запознават с културното наследство на народа ни, а и ще се докоснат до майсторлъка на предците си“, каза на откриването доц. д-р Петко Христов, и.д. директор на ИЕФЕМ – БАН.

Ученическият институт на Българската академия на науките (УчИ-БАН) учреди награда за специален принос в откриване и развитие на таланта на млади българи. Като част от събитието председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски връчи награда на Елеонора Николова, главен учител по български език и литература в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”, Варна. Отличието е признание за дългогодишната работа по организиране на ученическа етнографска експедиция за теренни проучвания в село Аспарухово и приносът й в откриването и развитието на таланта на млади българи в областта на етнологията и културната антропология.

Представянето на новия образователен център в ИЕФЕМ– БАН е част от поредицата прояви, свързани с отбелязването на 150-годишнината на Българска академия на науките.

На откриването присъстваха Таня Михайлова и Карина Ангелиева – зам.-министри на образованието и науката, Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Румен Димитров – зам.-министър на културата, Ирина Гъркова – съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност на Президента на Р. България, Тодор Чобанов – зам.-кмет на направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община.

Образователният център на ИЕФЕМ – БАН се намира в източното крило на бившия Княжески дворец, с вход откъм ул. „Московска“ и пряк достъп до експозициите на Националния етнографски музей. Изграден е в изцяло ремонтирани и реновирани помещения, със спомоществователството на редица корпоративни и частни дарители, сред които Българската академия на науките, Съюзът на българските учители, Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, Райфайзенбанк България, магазини „Балканско“, фондация „Българин“ и др.

Екипът на ИЕФЕМ – БАН изказа своята благодарност към всички, които вярват в проекта и мисията на образователния център.