Българската академия на науките отбеляза 170 години от рождението на големия политик, учен и общественик

Иван Евстратиев Гешов – човек с впечатляваща политическа, обществена и научна дейност, който с право може да се нарече един от строителите на съвременна България. Човек, поставил основите на много важни държавни институции, включително и на нашата Академия. Така доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН, определи най-големия благодетел на Българската академия на науките.

В академичното слово, което той изнесе по време на честването на 170-годишнината от рождението му, той подчерта, че Гешов е пряко свързан с всичко, което се случва в България в годините преди и след Освобождението. И допълни, че произлиза от онези слоеве на българското общество, които през XIX век се превръщат в един от основните носители на големите промени – стопански и културни, които ни дават основание да говорим за национално Възраждане.

За Българската академия на науките Иван Е. Гешов е не само най-дългогодишният председател, голям учен със значими изследвания в областта на финансите и историята, но и основният дарител на Българското книжовно дружество, благодарение на когото то се преименува в Академия.

Като част от честването Научният архив на БАН представи постерна изложба с документи и снимки от архивите на Националната библиотека „Кирил и Методий“, Централния държавен архив и Научния архив на БАН. Показани бяха и оригинални документи, свързани с живота и делото на големия български държавник.