Традиционната двудневна  научна конференция с международно участие под наслов „Нови индустрии, дигитална икономика,   общество – проекции на бъдещето” се проведе на 2 и 3 ноември 2018 г. в Разград.

Този ежегоден научен форум се организира съвместно от Русенски университет филиал – Разград, Регионален академичен център на БАН – Разград и Съюз на учените в България – клон Разград и се реализира под патронажа на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев. Тематичните направления на форума бяха в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.

На заседанията в двете секции бяха представени 40 доклада  с актуална научна и производствена тематика. Участници в конференцията бяха професори, доценти и научни работници от институти на БАН и университети в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Варна и други. Взеха участие  и учени от чужбина – имаше представители на научни организации от Румъния, Украйна, Молдова, Македония, Хърватска, Русия  и други. С голяма част от тях преподавателите от филиал Разград работят в общи научни проекти. В заседанията се включиха и представители на фирми от региона, работещи в областта на химичните технологии, биотехнологиите  и хранителните  технологии.

Авторите на най-добрите  доклади от двете секции  бяха отличени с грамота и кристален приз „The Best Paper. Отличените доклади са на два – Кристина Попович и колектив от Молдова и  Евгений Ганев и колектив от Институт по инженерна химия на БАН – София. В категорията за млади учени и докторанти бяха отличени два доклада от Университет „Проф. А. Златаров” – Бургас на Цветалина Ибрева и колектив и на Златина Бечева и колектив.

За гостите на конференцията беше организирана и културна програма включваща посещение на Интерактивен музейАбритус”.