Международната конференция „Социокултурни измерения на детството“ беше открита на 26 октомври 2018 г. в зала „Проф. Марин Дринов“. Тридневният форум се организира от ИЕФЕМ – БАН и се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Той събра етнолози, антрополози, фолклористи, социолози и лингвисти от 26 държави, които представиха своята работа, касаеща различни аспекти на детството – от фолклорни изследвания до проучване на миграционни, интеграционни и адаптационни проблеми.

Специални гости на церемонията по откриване на конференцията бяха зам.-министърът на образованието Петър Николов, зам.-министърът на културата Румен Димитров и проф. д-р Йоана Спасова-Дикова – научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ в БАН. Те поздравиха организаторите и участниците в събитието и взеха участие в първия му представителен панел с говорители проф. Мишел Дженингс от САЩ, д-р Од ле Генек от Шотландия и доц. д-р Петя Банкова от ИЕФЕМ – БАН.

Конференцията „Социокултурни измерения на детството“ създаде платформа за обмяна на тези и други идеи. Бяха създадени ползотворни контакти, но най-вече бяха дефинирани нови изследователски полета и мултидисциплинарни подходи за изучаване на детството.