Меморандум за сътрудничество беше преподписан на 25 октомври от зам.-председателя на БАН чл.-кор Васил Николов и кмета на Община Сливен Стефан Радев. Сътрудничеството между кметството и научната институция се фокусира върху два основни стълба: връзката между бизнеса и науката в областта на технологиите и културно-историческото наследство.

Ние сме имали много добри отношения и с областта Сливен, и с общината, които през последните години замряха. Надявам се, че с ваша подкрепа то ще бъде възстановено, защото районът е богат и интересен – подчерта чл.-кор. Васил Николов. Културно-историческото наследство ще заема все по-голямо място и в европейската инвестиция за следващия програмен период – акцентира кметът Радев.

Делегацията от БАН подари на кмета четири фиданки бряст – специално селектиран подобрен вид от учени от Института за гората, който е устойчив на холандска брястова болест. Акад. Александър Александров обясни защо най-възрастното брястово дърво в Европа, което беше и символ на град Сливен, е изсъхнало и изказа надежда, че новите дръвчета, подарени от БАН, ще запазят спомена за него.

След церемонията по подписване на меморандума, гостите присъстваха на откриването на изложбата „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“ от художествено документалното наследство на БАН. Изложбата е експонирана в Първата държавна текстилна фабрика, чиято сграда е предоставена на Регионалния исторически музей в Сливен.

По-късно, на официална церемония бяха раздадени наградите на Община Сливен за 2018 г., където проф. Иван Маразов беше удостоен с приза „Д-р Иван Селимински“. Отличието се присъжда ежегодно на видни изследователи и научни дейци за принос в историко-краеведската дейност и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.