В три дни, от 23 до 25 октомври, се провежда авторитетният международен научен симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“. Това първо по рода си събитие в България, посветено на творчеството на големия руски писател, се организира от Българското общество „Ф. Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

Творчеството на Достоевски провокира повече от 70 авторитетни научни изследвания, които ще бъдат представени през следващите дни – подчерта директорът на Института за литература доц. Елка Трайкова.

Този форум в областта на достоевскознанието е изключителен по мащаб и досега няма аналог в историята на България и на Балканите – се казва в поздравителния адрес от Председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. И продължава, че няма никакво съмнение, че организацията и успешното провеждане на симпозиума не само ще отбележи един нов етап в изучаването на творчеството на Достоевски в България, но ще постави българското достоевскознание в световен контекст.

Трите дни на събитието са фокусирани към три проблемни полета: „Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.“; „Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.“ и „Проблемът за човека в романа „Идиот“.

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематичната изложба, подредена във фоайето на централната сграда на БАН. Експозицията представя илюстрации от изданието, предоставени от „Литературно-мемориален музей „Ф. М. Достоевски“ и Държавен музей на руската литература.