180-годишнината от рождението на проф. Марин Дринов беше отбелязана на 19 и 20 октомври 2018 г. в Исторически музей – Панагюрище. Двудневната международна научна конференция „Проф. Марин Стоянов Дринов – учен, общественик, държавник” беше част от тържествата, посветени на бележития панагюрец.

На официалното откриване присъстваха Председателят на Българската академия на науките – акад. Юлиан Ревалски, представители на ръководството и учени от БАН, Н. Пр. Виталий Москаленко – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България, наследници на проф. Марин Дринов, университетски преподаватели, музейни работници, учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище. По случай честванията пристигна и делегация от Харковския национален университет „В. Н. Каразин“: доц. к.и.н. Сергей Страшнюк, проф. д.и.н. Михаил Станчев, проф. д.и.н. Сергей Посохов и Владимир Саленков.

В навечерието на годишнината в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище се състоя юбилеен концерт на възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“. Поздрав по повод 180-ата годишнина от рождението му и патронния празник на училището отправи акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН. Академик Ревалски благодари на Община Панагюрище за доброто сътрудничество през годините и връчи на кмета плакет на Българска академия на науките като знак на почит и уважение към организираните събития, свързани със съхраняването на националната ни идентичност.

През втория ден в родната къща на бележития български възрожденец се състоя тържествена церемония по връчване на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“.

Тържественото честване на 180-тата годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи пред неговия бюст-паметник в градския парк с поднасяне на венци и цветя и кратка програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“. По-късно бяха поднесени и венци от Ръководството на БАН и представителите на Харковския национален университет „В.Н. Каразин“ на гроба на проф. Марин Дринов в София.