„Корпусът на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“  се появява в резултат на извършените научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България от първата половина на  ΧΙΧ век от колектив от специалисти на Института за изследване на изкуствата – БАН и сътрудници от университети и музеи в страната. Обемното издание (900 стр., 1200 снимки от паметниците) е крайният резултат от проект, който се реализира за 3-годишен период с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката. Ръководители на проекта са доц. д-р Емануел Мутафов и доц. д-р Александър Куюмджиев.

Съдържанието на Корпуса включва 52 стенописни паметника, представени като отделни корпусни единици. В увода към изданието, под формата на обща научна студия, са представени още над 40 храмове със стенописи. Представен е в цялост и епиграфският материал (църковнославянски и гръцки) във всяка църква от периода; предлагат се архитектурни чертежи и схеми на разположението на стенописите. В регистъра на църквите се предоставя систематизирана информация за стенописните паметници, изписани от даден зограф, с цел да бъде улеснен читателят, търсещ данни за творчеството на определен майстор. Изданието също има събрана библиография, иконографски двуезичен индекс (български и английски), за да улесни и чуждестранните специалисти в търсенето на определен сюжет или образ на светец.

Настоящото издание е част от поредицата Корпуси на сектор «Изобразителни изкуства», посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха; базира се на досега натрупания опит; представлява най-обемистия труд до момента и в съдържанието си добавя редица нововъведения във формата за представянето на паметниците. Заради несъмнения си принос в изследването на православното изкуство през периода XV-XIX в. ИИИзк от 2017 г. е коодринатор на междуакадемичен проект по егидата на Union Académique International с название «Corpora of Pre-modern Christian Orthodox Mural Painting», в който участват екипи от Румънската академия, Сръбската академия на науките и изкуствата и Албанската академия.

„Корпусът на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“ е посветен на предстоящия 80-годишния юбилей на чл.-кор. проф. Елка Бакалова, а официалното му представяне ще се състои през м. октомври.