На 11 май 2017 г. Институтът по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ (ИЕЕС) отбеляза тържествено 50 години от създаването си. На събитието присъстваха Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на Ръководството на БАН, директори на научни звена на БАН, както и представители на различни академични институции и фирми, с които Институтът успешно си сътрудничи.

По случай юбилея, Управителният съвет на БАН отличи ИЕЕС с почетния плакет на БАН „Марин Дринов“ за заслугите за развитие на електрохимията в България и в световен мащаб.
Честването се провежда в рамките на шестото издание на националната конференция с международно участие Софийски електрохимични дни 2017 (СЕД’17), която продължава до 13 май 2017 г. в ИЕЕС. Форумът събира над 80 участника от 12 страни – млади и утвърдени учени, представители на различни академични институции и фирми.

В института се провеждат фундаментални и приложни изследвания в областта на електрохимичните източници на ток, наноматериалите, електрохимичното материалознание; разработват се електрохимични методи, техники и инструменти; създават се нови технологии. Вече пето десетилетие ИЕЕС прилага успешно фундаменталните достижения на електрохимията за разработване на иновативни електрохимични енергийни системи и развитие на нови научни направления.

ИЕЕС разполага с полупромишлени инсталации и апаратурно-технологични линии, които позволяват резултатите от научните разработки да бъдат адаптирани в практиката. ИЕЕС е учредител на Българското електрохимично дружество и съосновател на Българското водородно общество.