Loading Events

Българската академия на науките и Френският културен институт, съвместно с Колеж дьо Франс, организират „Среща със Седрик Вилани“. Срещата – разговор ще се проведе на 16 март (петък) от 15 часа в Големия салон на БАН, ул. „15-ти ноември“ 1.

44-годишният ексцентричен и увлекателен лектор Седрик Вилани, посветил се на идеята да покаже, че математиката може да е приятна, ще се срещне с ученици, студенти и учени, за да разкаже за своята мисия – какво е да си учен-математик. По време на тази среща – разговор той ще представи неговите „21 предложения как да си възвърнем вкуса към математиката“ и ще сподели идеи, които могат да вдъхновят и да обнадеждят младите учени. Като член на Френския парламент, той ще изложи вижданията си по актуални теми и ще говори за научните приоритети на Европа.

Седрик Вилани е френски учен, носител на престижния „Fields Medal“ на Международния математически съюз от 2010 г., наричан често „Нобелова награда по математика“. Отличието получава за трудовете си, свързани с кинетичната теория на уравнението на Болцман и с оптималния пренос. Директор е на Института „Анри Поанкаре“ в Париж и преподавател в Университета на Лион. Вилани е депутат от партията „En Marche“, член на Стратегическия съвет за наука към министър-председателя на Франция и като такъв допринася за очертаването на приоритетите на френската научна стратегия. Доскоро ръководи екипа за изграждане на стратегията на Франция в областта на изкуствения интелект и работи по въпросите на преподаването на математика. Автор на няколко книги, сред които и преведените на български език „Живата теорема“ и новоиздадената книга „Лунни мечтатели“.

След събитието в БАН Седрик Вилани и Жером Ферари – писател, носител на наградата Гонкур, ще проведат дебат на тема „Вдъхновено от Хайзенберг“ във Френския културен институт (пл. „Славейков“ 3), от 18 ч. Тъй като местата за този дебат са ограничени, можете да се запишете за участие на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/11wwYeCS-Tb4v2Dd6ZkZedR-f2lVXOQmwWlUsvuH4Ebo/edit

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top