facebook

Информация

Фотоизложба „Жените в математиката” гостува в Казанлък

Kazanlak2 copyФотоизложба „Жените в математиката” беше открита на 18.04.2017 г. във фоайето на Музея на розата в Казанлък. В присъствието на директори на гимназии, учители, ученици и граждани експозицията беше представена от инж. Владимир Чучумишев, координатор на РАЦ - Казанлък.

Изложбата се състои от 13 плаката – фотографии на жени от 13 европейски държави, които се занимават професионално с изследвания в областта на математиката. Българското участие в европейската изложба „Жените в математиката“ е представено от проф. Стефка Буюклиева, преподавател във Великотърновския университет и координатор на Регионалния академичен център на БАН в старопрестолния град. Kazanlak 1_copy

Ученици от ПМГ „Никола Обрешков” разказаха за постиженията на известни жени в математиката. Виолета Маджарова от 11 клас получи покана да бъде единственият ученически представител в специален семинар на математичката д-р Мари Сол. Семинарът е организиран от Института по математика и информатика - БАН и е посветен на друга световно известна математичка - Джулия Робин Лий.

Академик Петър Кендеров, доц. д-р Тони Чехларова и доц. д-р Евгения Сендова от Института по математика и информатика – БАН проведоха в ПМГ „Никола Обрешков”обучение за изследователския подход в образованието по математика на учители по математика и информатика. Те представиха и виртуален училищен кабинет по математика и безплатен динамичен математически софтуер GeoGebra (www.geogebra.org), подходящ за всички етапи от образованието. Тези и други иновативни методи за преподаването на предмета в училище, помагат математиката да бъде интересна за учениците.

Организатори на двете инициативи са Регионалният академичен център (РАЦ) на БАН в Казанлък, Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков” и Историческият музей „Искра”.

Снимките в експозицията са направени от професионалната фотографка Noel Tovia Matoff и са част от проекта “Women in mathematics throughout Europe, a gallery of portraits”. Изложбата е с вход свободен и може да бъде видяна до края на месец април в Музея на розата в града.