facebook

Информация

Изложба с най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето гостува във Враца

home-t164-t28131 1_bРегионалният координатор на РАЦ - БАН инж. Илиана Филипова откри на 13 март 2017 г. в основното фоайе на СУ "Христо Ботев" изложбата "Разрушение и съзидание“. Организатори на експозицията са Регионален академичен център- Враца, Институтът по математика и информатика при БАН и Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Eкспозицията е част от проекта "Майсторът и времето", по който е цифровизирано цялото архитектурно творчество на Колю Фичето. Самата изложба беше представена от изследователите: гл. ас. д-р Стефка Кънчева, която разработва тематико-експозиционния план на изложбата, доц. д-р Галина Богданова и Николай Ноев, реализирали дигитализацията на обектите.

Официални гости на откриването бяха  Момчил Младенов - областен управител на Област Враца и Калин Каменов - кмет на Община Враца.

home-t164-t28131 2_b"Разрушение и съзидание“ се състои от 15 платна, представящи някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Уста Никола Фичев от Дряново. Сред представените обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата "Св. Спас", старият катедрален храм "Рождество Богородично" във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата "Св. Троица" в Свищов и др.